Waar plaats ik een CO-melder?

Het is belangrijk om te weten dat koolmonoxide iets lichter is dan lucht.
Dus het vermengt zich zeer eenvoudig met de lucht en komt dus overal in de ruimte voor als het er is.

Waar hang ik mijn koolmonoxide melder op

Om effectief te zijn, moeten koolmonoxidemelders op strategische locaties in uw huis worden geplaatst. Hier zijn enkele richtlijnen voor het plaatsen van een CO-melder:

    In de buurt van slaapgedeelten koolmonoxide melder in de slaapkamer

Plaats minstens één koolmonoxidemelder in de buurt van slaapkamers, zodat u 's nachts wordt gewaarschuwd als er CO-lekken zijn wanneer u slaapt.

    Op elke verdieping van het huis

Installeer minstens één CO-melder op elke verdieping van uw huis, inclusief de kelder en zolder.

    In de buurt van brandstofverbrandende apparaten

Plaats een CO-melder in de buurt van apparaten die brandstof verbranden, zoals gasfornuizen, kachels, open haarden, boilers, enz.

    Niet in de buurt van ventilatieopeningen

Vermijd het plaatsen van CO-melders direct naast ventilatieopeningen, omdat dit de detectie van koolmonoxide kan beïnvloeden.

    Op ooghoogte  koolmonoxide melder in de ruimte

Monteer de CO-melder op ooghoogte, bij voorkeur op de muur, zodat de sensor zich op een optimale hoogte bevindt om koolmonoxide te detecteren.

    Vermijd vochtige of stoffige locaties

Plaats geen CO-melders in vochtige of stoffige ruimtes, omdat dit de werking van de melder kan beïnvloeden. Kies in plaats daarvan droge en schone locaties.


Door koolmonoxidemelders op deze strategische locaties te plaatsen, kunt u de veiligheid van uw huis vergroten en vroegtijdig worden gewaarschuwd voor de aanwezigheid van koolmonoxide. Vergeet niet om de batterijen van de melders regelmatig te testen en te vervangen om ervoor te zorgen dat ze te allen tijde goed functioneren.


Op advies van de Brandweer 


Kijk voor Europese goed gekeurde koolmonoxide melders hier